Vyberte stranu

V poslednom období sa na trhu čoraz častejšie objavujú moderné parné rúry. Princíp ich fungovania je veľmi jednoduchý. Rúra má vo vnútri alebo vonku zabudovaný špeciálny generátor. Ten vyrába presne toľko pary, koľko jej momentálne treba. Teplota pary, ktorá je do rúry postupne vháňaná, sa pohybuje medzi 70 a 100 °C a záleží od programu, ktorý užívateľ zvolí.

Jedlo pripravené v pare si zachová vysoké percento vitamínov, minerálov a stopových prvkov, potraviny si zachovajú farbu, konzistenciu a výraznú prirodzenú chuť.  Vďaka   vodnej pare  je prenos tepla  veľmi rýchly. Potraviny sú upravované automaticky regulovaným procesom dusenia, ktorý zaručuje vysokú kvalitu takto pripravených potravín.

Jednou z výhod parných rúr je okrem zdravého spôsobu varenia tiež to, že je možné pripravovať v nich viac druhov jedál bez miešania chutí a vôní. Tým sa znižuje aj spotreba energie a čas na prípravu jedál. Celý obed sa dá uvariť naraz a naraz ho tiež servírovať na stôl. Napríklad ryba so zemiakmi je hotová za pol hodiny a spoločne s ňou je možné naraz uvariť i ovocný dezert. Na varenie sa navyše nemusí používať žiadny tuk, čo je veľmi diétne. Vďaka pare si tiež potraviny zachovajú intenzívnu chuť.

Do spotrebiča ale treba pravidelne dolievať vodu, alebo je napojený priamo na prívod vody.

Parné rúry nevyžadujú žiadne špeciálne riady. Dá sa použiť keramika, porcelán, nerez alebo varné sklo. Jedlo sa ale lepšie pripraví v nádobe, ktorá má na dne dierky. Vďaka nim sa suroviny ľahšie prehrejú a môžu byť pripravované rovnomerne.

Údržba parných rúr je veľmi jednoduchá, keďže využíva iba čistú vodu a žiaden tuk. Treba však podotknúť, že parná rúra nedokáže piecť, zapekať či grilovať, no na druhej strane je možné potraviny pripravovať v pare, šetrne prihrievať, rozmrazovať, zavárať a sterilizovať. Je vhodným doplnkom pre zdravé stravovanie, no nie je stopercentným ekvivalentom klasickej rúry na pečenie.